2020 Dec
امروزه استفاده از پیج مهره به عنوان یک وسیله ی اتصال مناسب و قابل اطمینان در ساخت و اجرای سازه های فولادی بسیار رایج و متداول گردیده است. چون عموما در ساخت و تولید پیچ ها از فولادهای مخصوص با عملیات ویژه استفاده می کنند، مصالح پیچ ها دارای مقاومت گسیختگی به مراتب بالاتر از فولادهای ساختمانی معمولی می باشند.
معرفی سازه های پیچ و مهره ای
امروزه استفاده از پیج مهره به عنوان یک وسیله ی اتصال مناسب و قابل اطمینان در ساخت و اجرای سازه های فولادی بسیار رایج و متداول گردیده است. چون عموما در ساخت و تولید پیچ ها از فولادهای مخصوص با عملیات ویژه استفاده می کنند، مصالح پیچ ها دارای مقاومت گسیختگی به مراتب بالاتر از فولادهای ساختمانی معمولی می باشند. دستیابی به پیچ های پر مقاومت و با کیفیت مناسب موجب فراهم شدن افق های جدیدی در زمینه ی اتصالات انواع سازه های فولادی اعم از ساختمان، پل و تاسیسات صنعتی گردیده است.
همچنین پیچ های پرمقاومت به عنوان یک وسیله ی اتصال مناسب جایگزین پرچ و در مواردی نیز جوش، گردیده است. برای اتصالات پیچی مزایای متعددی را می توان برشمرد، هر چند در این مزایا مشکلاتی نیز در مسیر اجرای این گونه اتصالات وجود دارد که به عنوان عیب تلقی می شود.
از جمله مزایای این سازه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
1- -سرعت نصب و مونتاژ بالا: سرعت نصب و اجرای سازه های فولادی به کمک اتصالات پیچی بسیار بالا بوده و در مدت کوتاهی می توان یک سازه ی فولادی را به کمک پیچ سرپا کرد.
۲- امکان باز نمودن سازه و استفاده ی مجدد: اعضای سازه های فولادی را که با پیچ به یکدیگر متصل شده اند، می توان از هم جدا نمود و در محل دیگری مجددا آنها را به یکدیگر متصل و سازه ی جدیدی را احداث نمود. این موضوع در اجرای سازه های موقت نظیر پل ها و داربست های غیردائم اهمیت ویژه ای دارد.
٣- محدودیت در تأمین وسایل و تجهیزات جوشکاری: در مواردی که امکان فراهم نمودن تجهیزات و وسایل نظیر دستگاه جوش و برق مورد نیاز نباشد، استفاده از پیچ در اتصالات به عنوان یک روش جایگزین چاره ساز خواهد بود.
۴- عدم نیاز به کارگر ماهر: چنانچه در فصل دوم ذکر شد، در استفاده از فن جوشکاری به وجود کارگر ماهر نیاز است. در مواردی که کارگر ماهر در دسترس نباشد به کمک پیچ می توان تا حد زیادی این محدودیت را برطرف نمود.
۵- بی سر و صدا بودن هنگام نصب و اجرا: اصولا اجرای سازه های فولادی به کمک اتصالات پیچی همراه با سر و صدای زیاد نمی باشد. در حالی که اجرای سازه های فولادی به کمک پرچ توام با سر و صدای زیاد و در مواردی آزاردهنده است.
۶ - شرایط محیطی کار: همان گونه که در فصل دوم اشاره شده، برای اجرای مناسب اتصالات جوشی لازم است درجه حرارت محیط، تهویه ی هوا، محل استقرار و نیز فضای دسترسی به اتصال در شرایط مناسب و قابل قبولی باشند. در حالی که محدودیت های ذکر شده در اجرای سازه های فولادی به کمک اتصالات پیچی به مراتب کمتر است.
۷- عدم محدودیت در اعضای اتصال: در اجرای سازه های فولادی ممکن است مواردی پیش آید که امکان جوش پذیری اعضای سازه به آسانی و با کمک تجهیزات و وسایل موجود میسر نباشد، در این صورت استفاده از اتصالات پیچی چاره ساز است.
۸- کم هزینه بودن کارهای نصب و اجرا: چون در اجرای سازه های فولادی به کمک اتصالات پیچی به وسایل معمولی نیاز بوده و احتیاج به تجهیزات خاص و نیز کارگرهای ماهر و متخصص نمی باشد، هزینه ی اجرای سازه کاهش می یابد. ضمنا چنان چه بنا به عللی در هنگام نصب، سفت کردن پیچها قبل از اعمال بار به خوبی انجام نشده باشد امکان محکم کردن دوباره میسر می باشد.
در مورد معایب اتصالات پیچی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
مشکل عمده در اجرای سازه های فولادی با اتصالات پیچی در اثر اجرای غلط و نامناسب سوراخ ها و عدم رعایت میزان پیش تنیدگی لازم در پیچ ها و عدم انطباق آن ها هنگام اجرا و نصب پدید می آید. بنابراین در تعبیه ی سوراخ های اعضا در کارگاه های صنایع فلزی، باید به دقت محل سوراخ ها تعیین و با وسایل و تجهیزات مناسب عمل سوراخ نمودن اعضا صورت گیرد.
منابع: طراحی سازه های فولادی جلد ششم نویسندگان: دکتر مجتبی ازهری، دکتر سید رسول میرقادری
ثبت نظر من